luni, 8 iunie 2009

Moartea unei idei


De circa o luna revelaţia ultimilor trei ani din hocheiul românesc, HC Csikszereda, este aproape de colaps. Fără bani după retragerea finanţatorului Janos Kurko şi cu toţi jucătorii deveniţi liber de contract, una dintre cele mai bune echipe autohtone se îndreaptă spre sfârşit.

Câştigătoarea competiţiei româno-maghiare, Liga Mol, dublă vicecampioană naţională şi vicecampioană a Ungariei, HC Csikszereda va deveni din acest sezon doar o amintire în analele hocheiului romanesc.
„În proporţie de 70% se va desfiinţa pentru că până acum nu am primit niciun semn că cineva ar fi interesat de echipă. Eu am lăsat locul liber, dând posibilitatea celor care doreau să mă ghideze într-o parte sau alta ca să facă tot ce doresc cu echipa, pe banii şi munca lor”, a declarat Kurko, care încă mai deţine funcţia de preşedinte al grupării. Retragerea finanţării acestuia a fost urmarea sancţiunilor dictate de conducerea FRHG (15 puncte penalizare pentru club şi amendă de 10.000 de euro) după ce zece jucători de la HC au boicotat naţionala din cauza lipsei unor asigurări „medicale decente”.

Înfiinţată în 2003, cu scopul de a fi o pepinieră a multiplei campioane naţionale Sport Club Miercurea Ciuc, HC Csikszereda a ajuns ca în mai puţin de cinci ani să se bată de la egal la egal cu echipa mare a oraşului harghitean. Gândită ca un „Athletic Bilbao” al hocheiului românesc, HC s-a rupt de echipa mare tocmai din cauză că tinerii nu erau promovaţi. O aventură sportivă care s-a terminat cu rezultate de excepţie, HC fiind şi prima echipă românească care a disputat finala în campionatul Ungariei.

„Cred că hocheiul a fost mai spectaculos, mai frumos, mai calitativ. Nu ştiu ce va urma, dar cred că se va simţi lipsa acestei echipe care a pornit cu jucătorii din propria pepinieră”, Janos Kurko.

Ce se intampla cu hocheiul romanesc in momentul actual depaseste orce imaginatie. De al o disciplina chinuita de anii grei de tranzitie, am ajuns acum, la inceputurile unui nou mileniu, sa traim din amintiri. Echipele din Bucuresti, sau ma rog, echipa, ca e vorba doar de Steaua, nu mai are forta de altadata, devenind o echipa de pluton (tare asta, intr-un campionat cu 6 echipe, din care 3 sunt de semi-amatori, sa fii o formatie de pluton) iar Galatiul se zbate intr-o saracie lucie, echipa neavand nici o pretentie. Brasovul si Gheorghieniul sunt ousidere clare. Singurele care mai conteaza erau HC si SC din Miercurea-Ciuc. Sport Club era o echipa cre se baza pe jucatori cu experienta si straini, iar Hockey Club miza pe jucatori autohtoni.

Acum proiectul celor de la HC Csikszereda e pe cale sa se stinga. Dar nu e moartea doar unei echipe. Mai mult decat atat, e moartea unei idei. Aceea care spune ca in sportul romanesc se poate face ceva. Da, se poate, insa se va gasi intotdeauna cineva care sa-ti puna bete-n roate, sa te de-a la o parte, sa te distruga. De ce ? Pentru ca ai avut curajul sa arati tuturor ca si noi putem, ca nu suntem o natie de looseri. Insa e mai usor sa distrugi, mult mai usor cu aceste contructii fragile din spatiul carpato-danubiano-pontic. Se spunea ca dupa acel parcurs european nebun din 2005-2006, fotbalul romanesc va creste de la an la an. Unde suntem acum, la 3 ani de la acel parcurs ? Unde am fost si inainte de acea performanta, si continuam sa cadem. An de an. Ce a urmat dupa acel parcurs ? Scandaluri, circ, mult circ, fotbal putin, foarte putin .. scandaluri au mai fost, dar in ultimii ani au atins cote apocaliptice. Cu ceva ani in urma, dupa ce a plecat de la Rapid, Mircea Lucescu spunea ca nu se mai intoarce niciodata in fotbalul mioritic: "Aici invidia e prea mare ... cand construiesti o echipa si ai rezultate, se unesc toti impotriva ta, doar ca sa te distruga, folosindu-se de toate mijloacele existente." Asa si in hochei, s-a construit o echipa frumoasa, care a avut rezultate, insa orice vis dispare daca e fabricat in Romania.


RIP HC ...
Niciun comentariu: