joi, 22 iulie 2010

Capitala cu foste glorii, provincia cu strainii

Sezonul trecut a fost unul dintre cele mai disputate din istoria Ligii întâi, având în vedere numărul mare de echipe care s-au bătut pentru titlu până pe finalul campionatului. Nici noua ediţie nu va face notă discordantă, fiind de aşteptat un nou episod palpitant din războiul dintre provincie şi capitală.

Echipele bucureştene sunt disperate după trofee, ultimele lor succese înregistrându-se în 2007, când Dinamo a devenit campioană, iar Rapid a cucerit Cupa României. Pentru noua stagiune, toate cele trei reprezentante de seamă ale capitalei se prezintă cu antrenori noi, foste glorii ale lor.

La fel ca Dorinel Munteanu şi Marius Lăcătuş, Victor Piţurcă revine la Steaua după ce la ultima experienţă plecase pe uşa din dos. Ca şi pe vremea când era selecţioner, a demonstrat că este expert în partidele amicale. Acum rămâne de văzut dacă noul lot al “roş-albaştrilor”, constituit în cea mai mare parte din jucători fără experienţă, va face faţă meciurilor cu miză.

La Dinamo s-a întors Ioan Andone, care va avea multe bătăi de cap, ţinând cont de prestaţiile modeste ale elevilor săi în cele două stagii de pregătire. Rapid a efectuat achiziţii interesante, dar s-a zgârcit la bani la capitolul antrenor. L-a instalat pe Marius Şumudică, cel care nu a realizat mai nimic la echipele de ligă secundă, iar la primul contact cu primul eşalon, sub aripa lui Jean Pădureanu, a salvat Bistriţa de la retrogradare.

Dacă bucureştenii mizează pe elementul autohton, cele mai puternice grupări din provincie au intrat pe mâna unor antrenori străini. Şi în cazul lor avem parte, în mare, de nume noi. Doar CFR Cluj şi Unirea Urziceni, formaţii care s-au calificat în Liga Campionilor, şi-au păstrat băncile tehnice. Practic, realizarea eventului, în cazul italianului Andrea Mandorlini, respectiv locul secund, în cazul israelianului Ronny Levy, le-a salvat postul, căci, altfel, jocul echipelor lor nu a impresionat.

La adăpostul banilor pe care îi vor primi de la UEFA, din participarea în faza grupelor Champions League, clujenii au făcut, din nou, transferuri remarcabile. În schimb, la ialomiţeni s-a ajuns la fundul sacului, principalele achiziţii fiind doi ex-stelişti, Petre Marin şi Rică Neaga, aflaţi în preajma “pensionării”.

Cu siguranţă, FC Vaslui se va număra printre protagonistele noii ediţii de campionat. S-a întărit cu jucători experimentaţi şi şi-a adus antrenor din Spania, noua campioană mondială, Lopez Caro fiind un fost antrenor la Real Madrid şi naţionala de tineret a ibericilor.

Antrenor nou găsim şi la Poli. Din păcate, sârbul Vladimir Petrovic, al treilea antrenor străin al bănăţenilor, a venit la Timişoara într-o perioadă nefastă, în care patronul clubului nu mai pare interesat să investească în echipă. Achiziţiile sunt puţine şi constau numai în jucători liberi de contract, iar restanţele salariale sunt din nou la ordinea zilei. Cât va mai rămâne Marian Iancu la Poli nu poate şti nici celebra caracatiţă Paul.

Niciun comentariu: