miercuri, 6 octombrie 2010

Legende necunoscute ale fotbalului: Zizinho - Idolul din copilaria lui Pele

Thomaz Soares da Silva, cunoscut ca Zizinho a fost un fotbalist brazilian care in toata cariera sa a jucat pentru 4 echipe din Brazilia si una din Chile. El putea sa joace atat ca mijlocas ofensiv cat si ca mijlocas de banda. Nascut la data de 14 Octombrie 1921 in Rio de Janeiro, el a jucat la Flamengo,Bangu, Sao Paulo FC, si la Audax Italiano din Chile. Cu Flamengo a castigat campionatul in Brazilia de 3 ori in anii 1942, 1943 si 1944.

Momentul de glorie a lui Zizinho a fost Cupa Mondiala din anul 1950 cand a inscris 2 goluri si a iesit in evidenta prin driblingul sau exceptional, prin faptul ca suta foarte bine cu ambele picioare si prin viziunea aratata in joc. La cupa Mondiala din 1950 el si-a ajutat echipa sa ajunga pana in finala unde au pierdut (2-1) in fata celor din Uruguay. Zizinho a jucat de 53 de ori pentru Brazilia si a marcat 30 de goluri.

La Cupa Mondiala din 1938 din Franta, Brazilia a fost senzatia turneului, introducand pentru prima data la nivel international un joc foarte placut fanilor, care acum in "vremurile noastre" este sinonim nationalei Braziliei. In acel an au reusit doar locul 3 insa cel mai bun jucator al tuneului a fost ales brazilianul Leunidas da Silva.
In 1939, in timpul unui meci de pregatire pentru Flamengo, Leunidas da Silva a fost inlocuit cu tanarul Zizinho cu 10 minute inainte de finalul meciului. In acele 10 minute el a inscris 2 goluri si prezenta sa in echipa a facut ca Flamengo sa castige campionatul Braziliei de 3 ori in anii 1942, 1943 si 1944.

Din cazuza celui de-al doilea razboi mondial urmatoarea Cupa Mondiala a avut loc in anul 1950 iar brazilienii au fost gazda ceea ce a contribuit la constructia celebrului stadion Maracana, cel mai mare stadion in acea vreme. Fotbalul era deja un simbol al Braziliei. Stilul rapid, acrobatic si mai ales spectaculos practicat de Brazilia facea ca gazda tuneului sa fie si principala candidata la titlul mondial. Brazilia a jucat memorabil la acel tuneu final. Un articol din Gazzetta dello Sport il descria pe Zizinho ca fiind Leonardo da Vinci, " creeaza opere de arta cu picioarele sale pe imensul stadion Maracana". Au ajuns in finala la care au luat parte 200,000 de oameni care si-au vazut favoritii cum pierd din cauza unui gol tarziu marcat de Alcides Gigghia.

Zizinho a fost votat jucatorul tuneului insa asta era irelevant pentru el. Sabar, un coleg " Zizinho era mereu afectat pentru ca lumea isi amintea de el doar pentru acea finala pierduta".

Flamengo l-a vandut in acelasi an, contra dorintei lui, la Bangu. El a avut aproape intotdeuna critici la adresa conducatorilor din fotbal iar asta l-a costat participarea la Mondialul din 1954. In 1958, la 36 de ani el era pe o lista preliminara pentru Cupa Mondiala insa a refuzat din cauza varstei. In locul sau la nationala a venit tanarul de 17 ani, Pele care a contribuit la castigarea titlului mondial din acel an. De atunci pentru Brazilia a inceput "anii de aur"- in care a castigat Cupa Mondiala de 3 ori la rand.
Zizinho s-a transferat in 1957 la Sao Paulo unde a reusit sa castige campionatul, ceea ce l-a facut iubit in cele 2 mari orase ale Brazilie. Dupa 2 sezoane la Sao Paulo el a plecat la Uberaba pentru ca dupa un sezon sa plece in Chile la Audax Italiano, echipa la care si-a incheiat cariera dupa sfarsitul sezonului 1961–1962.

Pele a spus intotdeauna ca Zizinho a fost cel mai bun fotbalist pe care l-a vazut: " El a fost un jucator complet. Putea juca la mijloc sau in atac, putea inscrie sau centra.". Zizinho a iesit pe locul 4 in clasamentul IFFHS al celor mai buni jucatori din secolul 20.
Dupa ce s-a retras, Zizinho a primit un post in primaria orasului in care s-a nascut.

* Fiul sau este Giovani dos Santos ( fost la Barcelona, acum la Tottenham).

Niciun comentariu: