luni, 25 octombrie 2010

Fenerbahce - Galatasaray 0 - 0 - Intoarcerea Regelui-Leu

Suporterii Fener facusera o coregrafie uriasa pe care scria: ‘Deja Vu’ la inceputul partidei.

In ultimii 10 ani - Fener a batut de fiecare data Galata pe propriul teren.
Gimbom a invins aici ultima oara pe 22 decembrie 1999 cu echipa care peste 6 luni avea sa castige Cupa UEFA. Sa notam ca pentru Fener marcase Viorel Moldovan.Nu a existat meci in care Galata sa nu incaseze vreun gol in aceasta deplasare din 1982 incoace.Dar pana aici cu statisticile si istoria. Sa trecem la ce s-a petrecut pe teren.

Asa cum a si declarat-o Hagi dupa meci - nu ai ce sa schimbi in doua zile la o echipa.Totusi ceva schimbari au fost.
De la sistemul 4-2-3-1 folosit ultima data de Rijkaard s-a trecut la un 4-3-2-1 cu o linie de 3 razboinici la mijloc: Ayhan si Sarp condusi de neinfricatul Cana. In fata lor mai tehnicii Misimovic,Elano si surpriza Juan Pablo Pino.
In aparare Hagi nu a riscat,mergand pe experienta lui Servet,Neill si Sabri,iar pe stanga Hakan Balta a fost preferat lui Insua pentru o mai mare siguranta.
Neill l-a anihilat perfect pe Niang,urmarindu-l pe tot terenul. Ceea ce este un indiciu in plus ca meciul a fost bine pregatit tehnico-tactic.
S-a vazut ca Hagi a gandit foarte bine partida. Este foarte posibil ca si Tugay, antrenorul secund, sa fii avut o influenta mai mult decat benefica.A fost adus de la conducerea echipei de juniori la prima echipa imediat dupa plecarea lui Frank Rijkaard. Mai ales ca avusese o relatie stransa cu acesta pana la indepartarea sa. Este unul dintre putinii jucatori turci cu o cariera de succes in Europa. A devenit un simbol pentru Blackburn Rovers in cei 8 ani petrecuti acolo, fiind ales chiar jucatorul sezonului 2003-2004.Tugay este vazut ca urmatorul Terim.

Prima idee a fost aceea de a nu pierde si s-a dovedit ca este abordarea corecta.

De 10 ani Galata venea sa atace deschis din cauza presiunii mediatice si a complexului de inferioritate pe acest stadion. Rana se adancea de la an la an.Problemele din aceasta perioada dadeau echipa ca victima sigura.Dar acolo unde este Galatasaray este speranta.

Au inceput tare meciul dominand prima repriza si avand 3-4 ocazii clare de gol prin acest Pino, renascut pe postul de atacant. Insa Volkan a fost in zi mare.Ne degeaba e titular la Nationala Turciei.
Hagi declarase ca au venit sa se bata pentru victorie. Si asta s-a vazut : - leii s-au batut la limita regulamentului cu canarii. Arbitrul a lasat jocul liber - iar meciul s-a incheiat fara nici un cartonas rosu,desi Neill putea fi eliminat in minutul 71 pentru un al doilea galben.

Galben-albastrii au inceput meciul considerandu-se deja invingatori. Dar ar fi o nedreptate sa spunem doar atat - asezarea Galatei a fost cea care i-a paralizat.
In plus multi jucatori au evoluat radical diferit fata de randamentul dat sub olandez.
In culise se zvoneste ca mai mult de jumatate din lot nu-l mai dorea,ba chiar au fost unii care au complotat la infrangerea de etapa trecuta: 2-4 acasa cu Ankaragucu - fatala fostului antrenor. Nu am sa-i numesc aici pe suspecti fara probe clare.
Desigur la aceasta se adauga dorinta tuturor de a fi remarcati de Hagi.
Cana,revenit dupa accidentare,Elano,folosit pe postul de la Nationala sau acest Juan Pablo Pino,folosit in premiera ca atacant au jucat excelent. Dincolo de meritul lor - este meritul lui Hagi care i-a asezat la locul potrivit si a stiut sa ii motiveze. Doar Misimovic a jucat sters,inlocuit dealtfel in minutul 65 de Baris. Insa la el inca sunt probleme de adaptare si toti se asteapta ca el sa fie noul numar 10 al echipei.

In a doua repriza Fener a avut o tresarire de orgoliu si a fost incisiva prin incursiunile lui Dia sau Miroslav Stoch pe flancuri. Aykut Kogeaman, antrenorul Fenerului, a inteles ca prin centru nu se poate trece si au activat coridoarele laterale. Golgheterul Niang s-a batut mult si a creat panica, dar a fost controlat bine de Neill prin toate mijloacele posibile.
Hagi a reactionat inlocuindu-i pe Misimovic si mai tarziu si pe Elano cu sange proaspat: Baris,respectiv tanarul Emre Ciolak. Cana,probabil obosit fiind (revenit dupa accidentare) , a fost si el inlocuit cu Serkan, fundasul dreapta de la Nationala de tineret. Sabri a urcat la mijloc.
Astfel Hagi a facut o noua mutare inteligenta. A trecut la sistemul 4-5-1 pentru a isi pastra fizic superioritatea mediana si a rezista pana la capat.
Daca tanarul Emre marca in minutul ‘89 cand scapase aproape singur cu portarul - isi putea deschide calea pentru a deveni ‘noul Arda’. Emotiile insa l-au impiedicat sa aibe sange rece si meciul s-a incheiat la egalitate.

Doua puncte pierdute de Galata si unul castigat de Fener. Dar dincolo de rezultat - Galatasaray a dobandit credinta ca se poate. Este inca foarte greu de spus unde va duce acest drum. Problemele vechi,chiar si fardate de acest meci, raman.Urmeaza sa vedem ce decizii va lua Hagi pe termen lung.

by acetobalsamico

Un comentariu:

criticul spunea...

Da,s-a vazut,,mana''lui Hagi la Galata in primul sau meci contra rivalei lor de moarte,Fenerbahce. Sunt sigur ca va face o treaba excelenta la Galata Gica Hagi.