joi, 2 decembrie 2010

Căpitanul nu părăseşte vasul


Aflată într-o situaţie ingrată, Juventus se bucură încă de aportul a doi fotbalişti legendari, ambii campioni mondiali cu Italia în 2006. Clubul a ajuns o echipă de pluton a Italiei, iar în Europa nu mai poate ţine pasul. Locul III în grupa UEFA Champions’ League în 2009 şi acum, ratarea calificării în tururile eliminatorii ale Europa League, denotă o formă mai mult decât slabă.
Dar Juventus îi are pe Alessandro Del Piero şi pe Gianluigi Buffon. Primul este unul dintre cei mai mari atacanţi pe care i-a dat vreodată fotbalul, în timp ce al doilea este de aproape un deceniu, între primii portari ai lumii. Dincolo de aceste superlative, trebuie să spunem că Alex Del Piero este cel mai de succes jucător al lui Juventus Torino din toată istoria, din punct de vedere statistic.
Ajuns la 36 de ani, cel poreclit “Pinturicchio”, joacă din 1993 la echipa din capitala Piemontului. Mai mult, a fost unul dintre puţinii fotbalişti care nu s-au gândit la plecare, nici măcar atunci când Juventus a fost retrogradată în Serie B, în anul 2006.
În decursul a 17 ani, Del Piero a jucat aproape 650 de meciuri pentru Juventus, în toate competiţiile, marcând 278 de goluri, dintre care 160 numai în prima ligă italiană, iar 53 în Cupele Europene. Numărul de trofee câştigate se ridică şi el la nivelul restului recordurilor, în dreptul său fiind trecute cinci titluri ale Italiei (fără cele două anulate de Federaţie), o Cupă a Italiei, patru supercupe, o Supercupă a Europei, o Cupă Intercontinentală, dar şi cel mai râvnit trofeu inter-cluburi: Liga Campionilor Europeni. La toate acestea se mai adaugă şi Cupa Mondială câştigată cu Italia în 2006.
Analizând cifrele, realizăm că avem de-a face cu unul dintre cei mai mari fotbalişti din istorie, care joacă în continuare cu mândrie la echipa sa de suflet fără nicio reţinere, chiar dacă Juventus nu mai este nici pe departe clubul de acum şapte ani, care în decurs de un deceniu juca nu mai puţin de patru finale în Liga Campionilor. Din păcate, doar una a fost câştigată...
Altădată suporterii “bianco - neri” ar fi putut spera că Del Piero poate scoate într-un final echipa din criză. Dar căpitanul are 36 de ani… Timpul nu este de partea lui. Cu siguranţă va continua să joace şi să-şi îmbunătăţească recordurile, dar până când? Probabil că până în ziua în care Juventus va lua un nou trofeu..

Niciun comentariu: