vineri, 10 decembrie 2010

Revine Ligue 1


Acum circa 8 ani, înainte ca Olympique Lyon să instaureze hegemonia fotbalistică în Hexagon, campionatul Franţei era unul dintre cele mai echilibrate din Europa. După ce clubul despre care aminteam a triumfat de şapte ori consecutiv, lucrurile au trecut încet la făgaşul iniţial.

Un titlu pentru Bordeaux în 2009 şi unul pentru Marseille în 2010 au prefaţat ceea ce se întâmplă acum. După 16 etape, ale sezionului 2010-2011, între primele 16 clasate diferenţa este de doar 9 puncte! Practic, prima “prăpastie” se deschide abia între locul 16 şi locul 17, echipe ce sunt separate de patru puncte. În rest toate cluburile au maximum un punct între ele, excluzând modesta echipă de pe ultimul loc, Arles Avignon, ce a contabilizat doar şapte puncte până în prezent.

În plus, la o scurtă vizualizare a clasamentului se poate vedea un lucru incredibil: dintre primele zece cluburi, nouă au câte şapte victorii! Acest lucru certifică echilibrul de necrezut care se consumă în Ligue 1, dar şi faptul că nu există nicio favorită clară pentru câştigarea campionaului... Mai ales că, dintre cele patru echipe ce sunt momentan implicate în lupta pentru evitarea retrogradării, două au o importantă tradiţie fotbalistică, dovedită de-a lungul anilor: RC Lens şi AS Monaco, nimeni alta decât finalista UEFA Champions’ League din 2004!

Un comentariu:

Băetu Andrei spunea...

nu conteaza ca e Monaco, finalista din 2004, a patit-o si Leeds, care a jucat la nivel inalt in Cl, o semifinala parca.