luni, 13 decembrie 2010

Superlativ absolut


Cu toate că nu a împlinit decât 23 de ani, Lionel Messi are toate şansele să devină cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor. Dacă va continua să joace în aceeaşi notă este posibil să se vorbească tot mai puţin despre Pele sau Maradona. În ciuda vârstei fragede, argentinianul şi-a trecut deja în cont 13 trofee majore alături de Barcelona, dar şi un Balon de Aur. Dribling în regim de mare viteză, tehnică uluitoare, viteză debordantă şi capacitatea de a şuta din orice poziţie îl transformă în acest moment pe Messi în cel mai eficient jucător al fotbalului mondial.

Este greu de crezut că în zilele noastre poate exista un jucător care să marcheze un număr mai mare de goluri decât numărul meciurilor oficiale în care joacă, dar sud-americanul reuşeşte acest lucru în prezent: în 22 de partide a reuşit să puncteze de 27 de ori. Mai mult, pe lângă goluri se mai poate lăuda şi cu 12 pase de gol. Ultimul meci din campionat a confirmat statutul său în echipa blau-grana. Cele două goluri înscrise au contribuit din plin la victoria cu 5-0 în faţa lui Real Sociedad şi au fost parte integrată a unui spectacol fotbalistic total.

Auzim de multe ori spunându-se că diferenţa dintre Messi de la Barcelona şi Messi de la Argentina o face Xavi, care îl poate pune cel mai bine în valoare pe argentinian. Este totuşi greu de crezut că Leo are nevoie de cineva care să-l ajute să-şi evidenţieze calităţile. Dacă Messi, fără Xavi nu poate, atunci oare Barcelona fără Messi, ce ar face?! Grupul de acolo este unul senzaţional, iar ultimele şase meciuri confirmă cele spuse. Să marchezi 26 de goluri fără să primeşti măcar unul, nu e puţin lucru. O absenţă a lui Xavi, Iniesta, Villa, ori Puyol poate fi suplinită de alţi jucători ai Barcelonei. Doar argentinianul este de neînlocuit. Într-adevăr, la nivel de echipă naţională nu a arătat forma de la echipa catalană. Dar are doar 23 de ani, aşadar o întreagă viaţă fotbalistică înainte. Cu el titular, Argentina a jucat la două Campionate Mondiale, plecând de la fiecare cu coada între picioare. Germanii au fost mereu mai tari, dar Messi este cu siguranţă dornic de revansă. Fără îndoială, conştientizează faptul că nu are cum să devină cel mai bun fotbalist din istorie, fără să ridice deasupra capului Cupa Mondială. Şi ce ocazie mai bună poate avea să facă asta, dacă nu în Brazilia 2014? Leo deja le-a aruncat mănuşa marilor rivali, printr-un gol venit în prelungirile meciului amical de acum două luni. A fost golul victoriei. A doua mare victorie a Argentinei din acest final de an, după acel 4-1 administrat campioanei mondiale en-titre, Spania. Faptul că ambele au fost doar amicale, este un amănunt ce contează mai puţin.

“Pumele” sunt în creştere de formă, împinse fiind de la spate de Messi, a cărui evoluţii ne vor încânta încontinuare pe cei care vom urmări Primera Division, UEFA Champions League sau chiar Copa del Rey.

Niciun comentariu: