joi, 2 decembrie 2010

Surpriza serii


Pentru mulţi un nume necunoscut, trebuie totuşi să spunem că Lech Poznan este campioana la zi a Poloniei, titlu pe care l-a redobândit după 17 ani de pauză. A fost al şaselea pentru clubul înfiinţat în 1922. Pe lângă aceseta,echipa se mai poate mândri şi cu cinci cupe ale Poloniei.
Leşii nu au mai trimis nicio echipă în Liga Campionilor de aproape 15 ani, de când Wisla Cracovia, era eliminată în 1996, în sferturi, de Panathinaikos. Nici în Cupa UEFA nu au avut mari performanţe, ori în actuala Europa League. Până pe data de 1 decembrie 2010, când Lech Poznan se califică în primăvara europeană.
Sigur, o prezenţă între primele 32 de echipe ale celei de-a doua competiţii europene nu este un succes incredibil, dar numele pe care îl elimină Lech, are o istorie de legendă: Juventus Torino. O istorie acoperită acum de o ceaţă groasă, care nu face din echipa capitalei Piemontului, decât un simplu club de pluton. Scandalul corupţiei i-a afectat din plin, dovadă fiind ultimele două prestaţii europene, dintre care cea din ediţia actuală fiind de toată jena. Juventus nu a câştigat niciun meci din cele 5 jucate. E drept, nici nu a pierdut, dar parcă cinci remize în această competiţie nu fac cinste uneia dintre cele mai titrate echipe din peninsulă...
De situaţie a profitat campioana Poloniei. Şi ce dacă adversarul era la pământ? Şi Liverpool este, dar sunt convins că Steaua nu va câştiga în această seară... Nici Lech nu a câştigat, dar a fost egalată în minutul 84 de “Bătrâna Doamnă”. În schimb a câştigat celelalte două meciuri de acasă, dintre ceare cel mai mare succes a fost un 3-1 în faţa puternicei Manchester City, o echipă ce a măturat pe jos cu neputincioasa, pe atunci, FC Timişoara.
Comparaţiile cu fotbalul românesc nu sunt întâmplătoare. După performanţele sclipitoare ale Stelei, Rapidului, Unirii Urziceni şi chiar cea a lui Dinamo din 2007, am început să ne afundăm din nou, iar în locul nostru, la suprafaţă începe să iasă fotbalul unui stat de mult mort pe plan european, din punct de vedere fotbalistic. Rămâne de văzut dacă trupa din Poznan îşi va forţa limitele şi va uimi iar Europa în luna februarie. Până atunci mai au un meci la Salzburg, dar în absenţa unei mize reale, cui îi mai pasă de el?

Niciun comentariu: