duminică, 5 decembrie 2010

Minunea cehă




FK Chmel Blsany este o echipă de fotbal din Cehia, originară din localitatea Blsany, care-şi joacă meciurile de pe teren propriu pe arena Metsky, ce poate primi doar 2300de oameni. Poate părea ceva logic, având în vedere că echipa joacă în prezent în al cincilea eşalon al Cehiei, dar totodată devine ceva ireal, dacă aducem în discuţie faptul că Chmel a jucat între 1998 şi 2006 la nivelul primei divizii.

Cei care sunt în necunoştinţă de cauză, ar fi foarte surprinşi să afle, că gruparea despre care vorbim, provine dintr-un sat de doar 800 de locuitoti. Da, aceasta este toată populaţia localităţii Blsany, adică o treime din capacitatea staodionului Metsky.




Echipa a fost fondată pe 18 ianuarie 1946, iar mai mult de patru decenii a jucat fotbal doar la nivel amator. Ascensiunea a început în anul 1988, când clubul devine profesionist. Peste încă trei ani promovează în liga a treia, unde stă doar doi ani, fiindcă începând cu 1993, promovează pentru prima dată în al doilea eşalon valoric. Aici devine o prezenţă constantă, iar la finalul sezonului 1997-1998, termină pe locul întâi, ceea ce-i asigură o uluitoare promovare în prima ligă. Forma bună a lui Chmel nu se opreşte aici, ci îşi atinge apogeul sezonul următor, când şochează o lume întreagă, ajungând până pe locul şase la finalul stagiunii. În 1999, o echipă dintr-un sat cu 800 de oameni face minuni într-un campionat în care pe poziţii inferioare termină mult mai cunoscutele Brno, Slovan Liberec sau Dukla Praga.




În următorii ani, Blsany a fost o prezenţă constantă, până la finalul lui 2006, când încheiat ultima în clasament, retrogradând în a doua divizie. Problemele financiare au început să apară, iar un an mai târziu, deşi termină pe locul al optulea, sunt din nou retrogradaţi până în Liga a III-a. Aici, căderea a continuat şi cu doar patru victorii în tot sezonul 2007-2008, retrogradează pentru a treia oară în trei ani. Lucrurile nu se îmbunătăţesc nici în al patrulea eşalon valoric, unde la finalul lui 2009, clubul termină pe locul 14, din 16 posibile. Astfel coşmarul retrogradărilor continuă. A patra la rând, dar şi ultima. În sezonul 2009-2010, clubul termină pe locul 3 în Liga Regională şi evită pentru prima dată, după cinci ani o nouă retrogradare.

În ciuda marilor probleme cu care s-a confruntat în ultimii ani, Chmel Blsany, rămâne o senzaţie a fotbalului european prin cele opt sezoane în care a luat parte la Gambrinus Liga. Mai mult decât atât, la acest club s-a lansat în fotbalul european, Petr Cech, cel care la 17 ani debuta în prima Ligă, la data de 30 octombrie 1999. A fost singurul meci al acelui sezon, dar un an mai târziu a jucat în nu mai puţin de 37 de meciuri, dintre care în 25 n-a luat gol, fapt ce i-a adus transferul la Sparta Praga, pe când avea doar 19 ani. Tot pentru Chmel a jucat în peste 90 de meciuri între 1996 şi 2000, Jan Şimak, actual fotbalist la Mainz şi care a îmbrăcat tricoul unor echipe celebre precum Hanovra, Leverkusen, Sparta Praga şi Stuttgart.