duminică, 19 decembrie 2010

Ioan Chirila despre meciul Argentina - Anglia de la CM '86 - "Mana lui Dumnezeu"

Ioan Chirila a povestit in cartea "Frumoasele noastre duminici" meciul Argentina - Angia jucat in sferturile de finala ale Campionatului Mondial din 1986 jucat in Mexic. Am sa incerc sa scriu aici o parte din ceea ce a scris Ioan Chirila.

   Sferturi de finala CM Mexic '86 Argentina - Anglia|| Partea I ( Urmeaza inca 2 parti)



    "Stadionul arde. Tabela electronica isi plimba literele electrice de la dreapta la stanga. Sunt 114.580 de spectatori astazi, pe Azteca. Intreg stadionul scandeaza AR-GEN-TI-NA, AR-GEN-TI-NA! Tam-tam-ul celor 20-25 de dansatori "in jurul focului" se aude slab. Deasupra, sus de tot, pelinia cornerului, steagul Romaniei... Imi dau seama ca "Mundialul" abia acum arde cu adevarat... Trebuie facut ceva, pentru ca zilele lungi de tatonare sa nu mai transforme turneul final intr-un maraton care se accelereaza abia dupa parcurgerea a 30 de kilometri.
     Arbitrul tunisian Bennaceur fluiera inceputul. Si Anglia - Argentina e un mare derby... Plus faptul ca de pe toate balcoanele stadionului imens curg falduri pe care se scrie ca azi vor fi "reglate conturile.) Stadionul insoteste startul cu un bubuit, nemaiauzit aici... Astazi, unul dintre cei doi va trebui sa moara... Si totul creste... Aici e si mitul numit Rattin, mijlocasul acela inalt care a fost eliminat la Londra in '66... Da, da, este o atmosfera de corrida, spre sfarsitul luptei.
     Argentinienii ataca. Englezii sunt necrutatori. Fenwick il carpeste pe dupa ceafa pe Maradona. Mijlocul argentinei este o gramada compacta. Maradona pare un personaj important acoperit de gorilele din jur. Si gorilele sunt Enrique, Ruggeri, Batista, Giusti, Barruchaga... E o caldura sufocanta... Pungile cu gheata aruncate de pe bancile de rezerve se inmultesc.
    Jocul creste. Atacurile argentiniene se inmultesc, Maradona joaca foarte bine rolul personajului acoperit  de gloantele dusmane. Iese din gramada, la prima ocazie. Paseaza dintr-o bucata, mai ales dinvoleu, cu siretul, cu gamba, cu genunchiul , cu capul, direct cu pieptul. In tabara engleza, singurul jucator care se apropie de tehnica argentinian e brunetul Lineker, masliniu, iute ca spaniolii. (Se si aude ca va ajunge la Barcelona.)
    Maradona continua sa accelereze. Sare usor peste "barnele" intinse de aparatorii englezi...
    Deodata insa, ne indreptam privirile spre peluza din dreapta. Siasta pentru ca numerosi fotografi alearga intr-acolo, parasind-usi locurile obtinute cu mare greutate, ca la un spectacol de gala. Ce se intamplase, de fapt ?"

Niciun comentariu: