luni, 6 decembrie 2010

Ziua în care Balonul de Aur a murit...


Cu o lună înainte de decernarea câştigătorului celui mai prestigios trofeu individual pe care-l poate primi un fotbalist, s-a produs un uriaş şoc: din lista celor 23 de jucători, au fost anunţaţi finaliştii: Andres Iniesta, Xavi Hernanez şi Lionel Messi. La o primă vedere pare că triunghiul de aur al Barcelonei pare cel mai îndreptăţit să aspire la titlul suprem. Dar cum rămâne cu Wesley Sneijder?!

În opinia multora olandezul era cel mai îndreptăţit să îşi adjudece trofeul. Sau cel puţin să intre în top trei. Dar cei care au decis nu au fost de acord. Tripla istorică realizată cu Inter (campionat, cupă şi Liga Campionilor), dar şi performanţele remarcabile repurtate cu naţionala Olandei la Cupa Mondială erau suficiente motive pentru ca Sneijder să nu aibă concurenţi decât de faţadă în cursa pentru Balonul de Aur. Cu siguranţă, Messi este cel mai în formă fotbalist al momentului, iar Xavi a contribuit din plin în ultimii doi ani la titlurile supreme cucerite de naţionala Spaniei. Dar cu ce este Iniesta mai presus decât olandezul? O fi fost desemnat cumva cel mai bun mijlocaş din UEFA Champions’ League? O fi fost cel mai bun pasator din această competiţie, în sezonul 2009-2010? Sau măcar, a marcat şi el vreo cinci goluri la Cupa Mondială, dintre care două în poarta Braziliei, trăgând după el echipa până în finală?

Fireşte, că niciuna dintre aceste distincţii nu i-a revenit lui Iniesta, ci tocmai lui Sneijder. Aşadar, după cum vedeţi, pe plan profesional, Wesley a prins un sezon formidabil, dar totul s-a năruit în minutul 116 al finalei Cupei Mondiale, când spaniolul Iniesta, marca golul victoriei împotriva “Portocalei Mecanice”. De fapt termenul de “năruit” are o conotaţie abstractă, fiindcă este inimaginabil cum un simplu gol, poate cântări mai mult decât performanţele dobândite de-a lungul unui întreg an…

Iniesta este un jucător senzaţional, care a adus Cupa Mondială în Spania. Cu toate acestea, există în această naţională jucători ce au fost mai determinanţi decât el, amintindu-i numai pe Xavi, Villa şi Casillas. De altfel, măcar în al doisprezecelea ceas, comitetul elector trebuie să se trezească şi să-l încoroneze pe Xavi drept câştigător, pentru că după Sneijder el este cel care merită titlul.

Jocurile sunt însă făcute, iar dacă publicaţii sportive de prestigiu déjà au spus că Iniesta va primi trofeul, înseamnă că aşa va fi. Dar de ce să ne mai mirăm? În 2006, France Football l-a desemnat învingător pe căpitanul Italiei, Fabio Cannavaro, care nu a făcut altceva decât să câştige Cupa Mondială. Pare că exagerez, dar jucători precum Buffon sau Grosso au fost mult mai determinanţi în jocul Squadrei Azzura. Asta ca să nu mai vorbim despre realizările din acel sezon ale lui Thiery Henry sau Zinedine Zidane.

Niciun comentariu: