luni, 27 decembrie 2010

Concluzia Domnului Iordanescu !

Mai jos e un fragment din cartea "O minge de fotbal in turnul babel" scrisa de Jackie Ionescu:



20 august 2002 (Iordanescu era antrenorul echipei nationale).

"Puiu Iordanescu este un antrenor valoros si foarte eficient , dar deosebit fata de ceilalti ! Este oarecum si izolat de acestia. Mai sobru, mai inchis, avandu-si lumea sa, Puiu nu s-a antrenat niciodata in dulcea mistocarie si smecherie a celor mai multi dintre noi. Probabil si de aceea, dar si din alte motive, el coboara cu greu de-acolo de sus, de unde l-a dus destinul si talentul, in mijlocul antrenorilor romani ! La ultima consfatuire a acestora abia dupa rugamintile lui Mircea Sandu si ale lui Emeric Jeney a decis sa apara in sala de sedinte a Casei Fotbalului unde avea loc adunarea antrenorilor ! El, Anghel Iordanescu, antrenorul echipei nationale, antrenorul simbol al specialistilor romani, membru in Comisia Tehnica UEFA, sau poate chiar FIFA, si implicit activ in marile evenimente ale fotbalului, care ar trebui sa fie principalul factor de perfectionare al antrnorilor nostri , ei bine, domnia sa refuza deseori integrarea si participarea la viata profesionala a acestora ! O face din infatuare ? O face din subestimare ? Din ignorare ? Din timiditate ? Din complexare ? Din toatela un loc ? Nu stim, dar o face. Doar Dumnezeu, in care el crede atat de mult, o stie.


 Problema este insa alta!
   Antrenorul nationalei, observator oficial al FIFA la ultimele Campionate Mondiale, dupa ce in sfarsit a pogorat in mijlocul conferintei antrenorilor romani, a fost rugat sa prezinte o informare tehnica, despre confruntarea l care tocmai participase. (Campionatul Mondialul Korea-Japonia 2002). Iar domnia sa, printre alte constatari a stabilit indubitabil ca: "Editia Korea-Japan a fost mai slaba decat editia Franta de acum 4 ani". A fost principala concluzie pe care sala a primit-o cu resemnare, in oarecare acord, cu regrete ca s-a intamplat asa, dar cu ascunsa bucurie ca si "ai marii' joaca prost.
   Ei bine Puiule, ar mai exista si putea fi prezenta si-o alta interpretare a valorii acestui Campionat Mondial. Nu neaparat in comparatie cu valoarea celui precedent, pentru ca acest lucru nu se prea poate masura. Ochiul nostru de azi e mai batran cu 4 ani decat atunci in Franta, putin mai obosit, cu vreo doua dioptrii in plus, a devenit poate mai sceptic, mai trist, vazand negru acolo unde era albastru.


Aveti partial dreptate sa spuneti ca acest Mondial a fost mai slab decat cel din Franta, dar a fost mai slab doar in unii factori  de joc, fiind insa mai bun in numerosi altii. Acest lucru ne interesa sa-l aflam ! Ne interesa, de pilda, sa aflam daca nivelul tehnic general al echipelor a fost superior sau nu editiei precedente?! Si ne mai interesa sa aflam o comparatie intre sistemele de joc folosite in Franta si cele practicate anul acesta in Coreea si Japonia. Bineintele, am fi fost curiosi sa aflam si nivelul capacitatilor fizice ale jucatorilor  acestei editii comparativ cu cele din '98. Ma rog, cam in felul asta n asteptam sa prezentati "problema". Eventual ceva date, statistici, planse, filme. Atunci, da! Atunci ezxpunerea putea fi demna de noua Casa a fotbalului si avea o influenta pozitiva , asupra orizontului profesional al antrenorilor romani, Despre care mai nou toata lumea spune c-ar fi ramas in urma antrenorilor din fotbalul avansat ! "