miercuri, 20 mai 2009

Cine va castiga la Roland Garros?



Duminica va debuta la Paris o noua editie a celui mai important turneu pe zgura din lume :Roland Garros .

Iata cateva din cele mai importante recorduri ale turneului:

Cele mai multe titluri castigate la simplu:
-masculin:Borg -6; Cochet , Nadal=4
-feminin :Evert -7 , Graf -6

Cele mai multe titluri castigate consecutiv la simplu:
-masculin : Borg si Nadal -4
-feminin:Wills-Moody, Sperling si Seles - 3

Cel mai tanar castigator:
-masculin:Chang (1989): 17 ani si 3 luni,Wilander (1982): 17 ani si 9 luni , Borg (1974): 18 ani,Nadal (2005): 19 ani si 2 zile
-feminin:Seles (1990): 16ani si 6 luni,Sanchez (1989): 17 ani si 5 luni,Graf (1987): 17 ani si 11 luni .

Cel mai invarsta castigator:
-masculin:Gimeno (1972): 34 ani si 10 luni
-feminin:Kormoczy (1958): 33 ani

Numar de titluri dupa tara:
masculin:Australia si SUA-11 titluri, Franta, Suedia si Spania 10 titluri
feminin: SUA-27, Germania-10

Acestea sunt doar cateva date obtinute de-alungul timpului la turneul parizian.
O noua editie..noi asteptari..sau nu?

Este clar ca turneul masculin pleaca cu un mare favorit:Rafael Nadal.Spaniolul neinvins inca pe zgura pariziana are sansa de a obtine un al 5 titlu consecutiv, ceea ce ar fi un record.A castigat finalele la toate turneele pe zgura din acest an castigand 3 din ele.Cred ca Rafa va fi greu de oprit daca va fi sa natos si va conta foarte mult si tabloul de concurs.

Roger Federer, nr 2 mondial, va incerca sa obtina singurul turneu de mare slem care ii lipseste din palmares.Va fi foarte greu avamd in vedere sezonul avut pana acum , insa victoria venita duminica in fata lui Rafa ii poate da incredere.Insa daca pe tablou va da peste jucatori experimentati pe zgura nu cred ca va reusi sa isi indeplineasca acest vis.

Numarul 3 mondial Andy Murray nu este un specialist al acestei suprafete insa poate produce surpriza.Ramane de vazut cat de bine se va adapta pe zgura franceza insa eu nu il vad in semifinale unde ar trebui sa ajunga datorita statutului sau.

Novak Djokovic, nr 4 mondial, reprezinta pericolul nr 1 pentru Rafael Nadal in incercarea sa de a obtine un nou titlu.Sarbul a progresat foarte mult pe zgura si in meciurile directe cu rafa(ultimul exemplu e semifinala de vis de la Madrid).Cred ca o sa vedem o finala Nole-Rafa , daca acestia nu vor fi pe acesi parte de tablou.

Ei sunt principalii favoriti insa surprize pot aparea.Fernando Verdasco , Gael Monfils(semifinalist anul trecut ), Juan Martin del Potro dar si altii pot produce oricand surpriza.

La fete situatia pare complicata datorita inconstantei acestora si a circuitului feminin.
Dinara Safina, nr 1 mondial si finalista anul trecut la Roland Garros, pare a fi in pole position pentru titlul suprem.Dinara a jucat 3 finale pe zgura castigand 2 in ultimele 2 saptamani, ceea ce ii da incredere in abordarea turneului.Daca va castiga , ea isi va confirma statutul de lider mondial, inchinzand gura carcotasilor care spun ca nu esti un 1 mondial adevarat daca nu ai castigat un mare slem.

Surorile Williams nr 2 si 3 mondial reprezinta totdeauna un pericol.Serena castigatoare la Paris in 2002 dar si Venus vor incerca sa arate ca pot juca bine pe zgura chiar daca rezultatele de anul acesta nu o arata.

Ana Ivanovic, castigatoarea de anul trecut, va incerca sa isi apere titlul castigat anul trecut.Forma slaba prin care trece in acest an nu ii dau multe sperante sarboaicei, de aceea nu cred ca va putea emite pretentii la calificarea in fazele superioare ale turneului.

Romania va fi reprezentata la Roland Garros de Sorana Cirstea, Monica Niculescu, Edina Gallovits , Ioana Raluca Olaru si Victor Hanescu.In calificarile turneului se mai afla Victor Crivoi, Simona Halep si Irina Begu.

Jelena Jankovic, Svetlana Kuznetosova, Elena Dementieva, Caroline Wozniaki dar si alte jucatoare mai mult sau mai putin consacrate vor incerca sa isi arate valoarea.

Favoritii mei pentru acesta editie a turneului sunt Dinara Safina si Rafael Nadal.Cred ca sunt cei mai in forma jucatori ai lumii , la ora actuala, si daca vor juca cum au facut-o pana acum nu au cum sa nu ajunga macar in finala.

Tragerea la sorti pentru stabilirea tablourilor principale de la Roland Garros va avea loc vineri.

Un comentariu:

vlad z. spunea...

Cred si sper ca Federer va castiga Rolland Garros-ul,chiar daca Nadal e favorit nr1.Insa Roger a aratat sezonul acesta ca jocul sau pe zgura este foarte bun...