sâmbătă, 23 mai 2009

Fericire sau Tristete ?


686 km de sperante

Se iau doua echipe: Newcastle United (Anglia) si Borussia Monchengladbach (Germania). Se bat bine tot campionatul iar dupa 17 respectiv 19 batai se lasa la copt inca un an . Placinta germana e gata, dar cum ramane cu varza britanica !?

Daca e sa facem o lista cu diferentele si asemanarile dintre cele doua echipe , cu singurata lista deosebirilor ar fi cvadrupla . Dar , hai sa le tragem putin de coada si sa spunem si asemanarile total neimportante. Asemanarea culorilor de pe stemele (ambele avand alb-negru ) sau capacitatea stadioanelor. Cotofenele au un stadion de 52.000 de locuri in timp ce Borussia-Park are nu mai putin de 54.000 de locuri. In schimb, diferentele sunt prea multe si prea evidente pentru a fi specificate, incepand de la simplul fapt ca fanii din insula nu ii inghit pe nemti si viceversa.

Am lungit-o mult fara sa ajung la ideea de baza . Exista o asemanare enorma din punct de vedere fotbalistic . Newcastle vrea ajung la fericirea Borussiei de azi, asa ca i-am desenat bucuriei un traseu lung de 686 de km pentru a ajunge macar maine pe strazile din Newcaslte daca tot sezonul nu a trecut prin nordul Angliei. Bucuria care s-ar putea implini azi ar fi doar o palida consolare a unui sezon ratat in totalitate. Gladbach acum 24 de ore, visa la un punct cu Dortmund care sa o salveze de retrogradare in timp ce Newcaslte inca spera intr-un joc al rezultatelor pentru a ramane in EPL, fiind obligati sa nu piarda pe Villa Park. Multe calcule , multe statistici si doar 90 de minute ramase de jucat pentru fiecare echipa din Premier League . Intr-un caz fericit, echipei lui Alan Shearer i-ar fi de ajuns si egalul asta doar daca echipa de rezerve a lui Sir Alex Ferguson nu pierde cu tigrisorii mai motivati ca niciodata a lui Phill Brown . In hora retrogradari ar mai intra si Sunderland care are un meci dificil in dauna celor de la Chelsea, echipa care-l va avea ultima data pe banca pe Guus Hidink, batranul care spera la locul 2 in cazul in care Liverpool pierde cu Spurs . Newcastle , care este una dintre cele mai iubite echipe din Anglia termina in genunghi un an in care nu le-au iesit nimic .

Bucuria si tristetea , sunt doua antonime care maine in jurul orei 19:50 vor calatori, dar in directi diferite . Au trei posibilitati : Newcastle , Hull sau Sun'land. Pentru mine e o ruleta ruseasca jucata cu bere si lacrimi . In joc intra trei orase, dintre care numai doua-s norocoase. Suporterii britanici care probabil la ora asta dorm , maine pe vremea asta destinul le va oferi ori rauri de bere ori tristetea unu-i an fara a intalni bine cunoscutul big four . Asa cum Gladbach s-a salvat azi , asa Dortmund a ratat un loc in cupele europene dupa un meci cu miza dubla . Ca si in cazul britanicilor, e un joc intre fericire si tristete.

Precum in povestea cotofenelor, Karlsruher a depins de meciul Borussiei Monchengladbach . Desi Karlsruher a zdrobit-o pe Herta Berlin cu 4-0, s-a dovedit a fi fara folos chiar daca si-a asigurat cele trei puncte. Asa e in fotbal cand nu mai conteza doar meciul tau , poti bate cu 4-0 o echipa buna ca dupa sa afli ca ai facut-o fara nici un folos , fiindca contracandidata ta Gladbach si-a asigurat acel punct esential care te trimite in divizia secunda. Newcastle a ajuns sa nu mai depinda doar de fortele proprii, depinde si de altii . Dar asta nu-i un lucru care sa-i macine pe fanii cotofenelor chiar daca e momentul cand nu mai conteaza deloc cele 37 de etape ce au ramas si iti joci soarta in doar 90 de minute . Pentru mine fanii cotofenelor fac cea mai frumoasa atmosfera din fotbalul englezesc si sunt totodata cei mai optimisti . Chiar daca un an ne-ar parasi, St James' Park tot plin meci de meci ar fi, iar ei tot ar canta 90 de minute pe meci. Sa recapitulam :

Germania :
Sambata / Monchengladbach - Bucurie
Sambata / Karlsruher - Tristete enorma
Duminica....ora 18...etapa a 38-a din Premier Legue....asteptam raspunsuri .


Sa pun si niste poze, pentru a intregi tabloul .
Karlsruher :

Monchengladbach:

3 comentarii:

Anonim spunea...

Karlsruhe a avut din pacate un start foarte slab,din cate imi amintesc doar un punct in primele 6,7 meciuri.Asta i-a tras in jos si moralul lor ar fi pamant.La Newcastle ar fi o tragedie pentru oras si fani ca echipa lor sa retrogradeze mai ales ca in echipa au jucatori cu nume precum Owen,Smith
...

Game spunea...

Te ascult :D

Anonim spunea...

Pe Hull o astepata Championshipul